Δευτέρα 2 Μαΐου 2016





                                         Τυφλοπόντικας ή Ασπάλακας (TALPA EUROPAEA)



O τυφλοπόντικας άδικα θεωρείται επιβλαβής στη γεωργία. Πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα τρωκτικά για έναν λαχανόκηπο, θα ξεκινήσω με τα πλεονεκτήματα το να έχεις στον λαχανόκηπο σου τυφλοπόντικες.
Σκάβουνε και αναδεύονται το χώμα βγάζοντας στην επιφάνια οργανικές ουσίες
.
Τρώνε ολα τα βλαβερά έντομα κρεμιδοφάγους σιδιροσκόλικες και προνύμφες βλαβερών εντομών ενώ αντίθετος δεν ενοχλούνε τους χρησίμους γεοσκολικες
Τυφλοπόντικας στο λαχανόκηπο μας σημαίνει ότι αυτός έχει γόνιμο έδαφος απαλλαγμένο από λιπάσματα και φυτοφάρμακα συνεπώς και τα προϊόντα που παράγουμε είναι υψηλής διατροφικής αξίας.
Ο τυφλοπόντικας γενικά ζει σε περιοχές με υψόμετρο από 0 έως 1000 μέτρα, σε διάφορους τύπους εδαφών. Περνά σχεδόν όλη του τη ζωή σε υπόγειες στοές που κατασκευάζει ο ίδιος
Ο τυφλοπόντικας είναι τρωκτικό με μικρά μάτια που καλύπτονται από επιδερμίδα οπότε η όρασή του δεν είναι τόσο καλή και διακρίνει απλά το φως από το σκοτάδι. Την αδυναμία του αυτή όμως υπερκαλύπτει η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη του όσφρηση, η οποία σύμφωνα με έρευνες είναι στερεοσκοπική. Δηλαδή με το ίδιο ακριβώς τρόπο που χρησιμοποιούμε τα αυτιά μας για να εντοπίσουμε έναν ήχο, με τον ίδιο τρόπο ο τυφλοπόντικας μπορεί όταν θα μυρίσει το γεύμα του να αντιληφθεί προς τα πού να κινηθεί για να το βρει. Ή όταν θα μυρίσει κάποιο φυσικό εχθρό να τον αποφύγει.
Ζει κάτω από τη γη σε στενές στοές τις οποίες ανοίγει χάρη στο σώμα του το οποίο είναι φτιαγμένο για αυτό ακριβώς το σκοπό: παχύ και ισχυρό σώμα με λεπτό τρίχωμα, κοντή ουρά, κωνικό ρύγχος, δυνατά, πλατιά και σε σχήμα φτυαριού πόδια με νύχια. Το δίκτυο των στοών που διανοίγει μπορεί να φτάσει τα αρκετές εκατοντάδες μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου